CA | ES | EN
Enllaç   

Secció oficial

Le Refuge
Contracorriente
Eyes wide open (Einaym Pkuhot)
Plan B
Je te mangerais
El Cuarto de Leo
J’ai tué ma mère (I killed my mother)
L’homme de sa vie
 

 

*** Sesió inaugural ***

Le Refuge

Direcció: François Ozon
Intèrprets: Isabelle Carré, Louis-Ronan Choisy, Pierre Louis-Calixte
Llargmetratge, França, 2009
90´

Premi Especial del Jurat en el Festival de San Sebastià 2009
Estrena a Barcelona

Un dels grans atractius del cinema de François Ozon - Sitcom, 8 Dones o La Piscina -sempre ha estat la magistral capacitat d’estudiar els hàbits i costums de l’alta burgesia francesa, ensenyant de forma delicada les seves misèries. Fi i agut en les formes, despietat i crític en els missatges.

A Le Refuge, la seva última pel·lícula premiada a San Sebastià, Mousse i Louis són dos joves, atractius i rics que s’estimen. Però el drama de la droga irromp de forma tràgica a la parella i Louis mor de sobredosi al mateix temps que Mousse descobreix que està embarassada. Per lliurar-se del menyspreu de la seva família i el judici implacable del seu entorn, decideix refugiar-se en una casa idíl·lica a la Costa Basca. Mesos més tard, la previsible tranquil·litat de la seva vida és interrompuda per l’arribada del atractiu Paul, el germà de Louis, que encara que sembla que ve a desmuntar i alterar el seu retir, significarà el veritable retrobament amb si mateixa mitjançant un desenllaç imprevisible.

Una pel·lícula plena de veritat i coratge, freda y distant, allunyada dels tòpics, que parla de la maternitat, la dependència i la necessitat de comprensió.

Tràiler

Le Refuge Le Refuge Le Refuge Le Refuge Le Refuge

***

 

Contracorriente

Direcció: Javier Fuentes León
Producció: El Calvo Films i dynamo
Intèrprets: Manolo Cardona, Tatiana Astengo, Cristian Mercado
Llargmetratge, Perú/Colòmbia, 2009
100´

Premi Especial del Públic en el Festival Sundance 2010
Estrena a Espanya

Contracorriente és una de les pel·lícules més sinceres, honestes i transparents de la Mostra d’enguany; representa amb senzillesa al nou cinema d'autor que ens arriba des de Llatinoamèrica i que s’atreveix, sense pudor, a posar en qüestió valors tan arrelats en la societat com la religió, la mort i la tradició.

Miguel, un jove pescador molt volgut de Cap Blanc, casat amb Mariela, embarassada de 7 mesos coneix a Santiago, un pintor foraster rebutjat en el poble per agnòstic i ambigu amb el qual es troba sempre en secret; una relació desequilibrada i fosca per la qual Miguel es veu forçat a prendre decisions, bregar amb les conseqüències dels seus actes i acceptar el seu veritable jo, encara que amb això pugui perdre a les persones que més vol. Un drama ambientat en un petit poble de pescadors en la costa nord de Perú que ens parla de dos éssers a la recerca del sentit a les seves vides enmig del dolor, el desig i la mort i als quals només la veritat podrà redimir.

Realisme màgic realitzat amb exquisida sensibilitat; una obra fonamental per a entendre els mecanismes de la por i la vergonya a l'hora de parlar de la visibilitat d'una opció sexual; una lliçó inoblidable de la lluita pel compromís i la responsabilitat de l'amor i l'amistat.

Tràiler

Contracorriente Contracorriente Contracorriente


 

Eyes wide open (Einaym Pkuhot)

Direcció: Haim Tabakman
Intèrprets: Zohar Shtrauss, Ran Denker, Tzahi Grad
Llargmetratge, Israel, 2009
91´

Estrena a Espanya

Amb aquest el seu primer llargmetratge, l'israelià Haim Tabakman va aconseguir l'any passat colar-se al Festival de Cannes amb una obra de sorprenent qualitat i profund missatge. Amb un llenguatge plàstic exquisit i un ritme narratiu ple de poesia, aquesta pel·lícula aconsegueix aixecar ampolles a la comunitat ultraortodoxa jueva precisament per la seva falta de radicalitat i una factura impecable dirigida a un públic global.

Aaron és un carnisser respectat per la comunitat ortodoxa de Jerusalem, un home just, un bon pare de quatre fills i un ciutadà exemplar. Després de la mort del seu propi pare, contracta a l'Ezri per ajudar-lo en el negoci; malgrat això, la seva joventut, la seva bellesa i la seva llibertat començaran a qüestionar la vida de Aaron de dalt a baix i el que en principi semblava un impuls espiritual acabarà per condemnar-lo a l'ostracisme de la seva pròpia comunitat.

El conflicte religiós i social que viuen els jueus a Israel, es veuen reflectits en aquesta pel·lícula amb una mirada diferent: la pluja, la foscor i el desig van conduint aquesta obra singular i lluminosa, des de l’encant a l’amargor, de la fe a la desesperació. A prop del pecat, a prop de Déu.

Tràiler

Eyes Wide Open Eyes Wide Open Eyes Wide Open Eyes Wide Open Eyes Wide Open


 

Plan B

Direcció: Marco Berger
Intèrprets: Manuel Vignau, Lucas Ferraro, Mercedes Quinteros
Llargmetratge, Argentina, 2009
103´

Estrena a Barcelona

En Marco Berger és un exemple del nou talent dels joves realitzadors argentins provinents d’escoles de cine i teatre, amb una ample producció de curtmetratges i l’empeny d’aconseguir que festivals com Sundance o Cannes es fixin en ells. Pel seu primer llargmetratge, el director va escollir una història de personatges, recolzada en l’extraordinari treball dels actores i, com en gran part del cinema argentí, amb un gran protagonisme dels diàlegs i els sobre-entesos.

En Bruno pateix l’abandonament de la seva novia però darrera de la seva aparent calma, en realitat planeja una venjança dolça i freda. Ella el segueix veient de tan en quan per ja té una altra parella, en Pablo, amb el que construeix una nova relació. Amb la idea de separar-los, en Bruno aconsegueix fer-se amic d'en Pablo però inesperadament sorgeix la possibilitat d'un pla B, més efectiu encara, que acabarà posant en qüestió la seva pròpia sexualitat.

Original, cruel i deliciosa, mai no havíem vist una pel·lícula amb tal mostra de naturalitat i atreviment entre dos actors amb un paper tan seductor i minuciós i uns diàlegs tan versemblants.

Tràiler

Plan B Plan B Plan B Plan B Plan B Plan B


 

Je te mangerais

Direcció: Sophie Laloy
Intèrprets: Judith Davis, Isild Li Besco, Johan Libereau
Llargmetratge, França, 2009
96´

Estrena a Espanya

Per a perfeccionar els seus estudis de piano, María es marxa de casa per a ingressar en el Conservatori de Lió. Allí, comparteix pis amb la seva estranya amiga Emma, òrfena de pare i que viu sola en un gran pis replet dels quadres de la seva mare, permanentment absent. La relació entre les dues noies va i ve de l’amistat i la necessitat d’ambdues d’estudiar amb serietat les seves respectives carreres, fins a una dolorosa tensió amorosa. Emma es torna cada vegada més obsessiva per la seva companya de pis, i la lluita entre els sentiments d’ambdues amigues les durà, cadascuna a la seva manera, molt més enllà del que es podien haver imaginat.

Amb la seva acuradíssima fotografia, mirada fina i reflexiva cap a l’adolescència, Sophie Laloy ha creat una obra delicada i densa, augmentada per una brillant banda sonora on el piano aporta tota la seva pròpia tensió i gravetat.

Tràiler

Je te mangerais Je te mangerais Je te mangerais


 

El Cuarto de Leo

Direcció: Enrique Buchichio
Intèrprets: Martín Rodríguez, Cecilia Cósero, Gerardo Begérez
Llargmetratge, Uruguai, 2009
95´

Estrena a Barcelona

El Cuarto de Leoés una més de les pel·lícules del nou cinema llatinoamericà que presenta enguany la Mostra, l'obra d'un jove director uruguaià, Enrique Buchichio, que amb la seva opera prima posa de relleu la dificultat actual de molts joves en el seu procés d’acceptació no només sexual sinó també afectiva.

Leo i Caro són dos joves en plena crisi vital, ex-companys de l’escola primària, que casualment es retroben després de molts anys en un supermercat. Aquesta trobada ens condueix per les seves respectives realitats en les quals es barregen la identitat sexual, la superació de traumes irreparables i la frustració i impotència de dos éssers perduts, un en plena recerca i l’altre en plena decadència sense que cap sàpiga que li passa a l'altre.

Una comèdia costumista en la qual la inseguretat, la por, les relacions virtuals i la necessitat d'estimar fan replantejar als protagonistes el seu propi lloc en el món. Una pel·lícula autèntica per la seva proximitat i independència.

Tràiler

El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo
El Cuarto de Leo
El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo El Cuarto de Leo


 

J’ai tué ma mère

Direcció: Xavier Dolan
Intèrprets: Anne Dorval, Xavier Dolan, Françoise Arnaud
Llargmetratge, Canadà, 2009
96´

Premi Quinzena de Joves Realitzadors del Festival de Cannes 2009

En Hubert Minel no pot suportar a la seva mare. Tot en ella li provoca irritació, des dels seus jerseis cridaners fins la seva manera de menjar, passant pels ridículs objectes de decoració que sobresurten en el seu ja recarregat saló, o els programes de ràdio que escolta al matí al cotxe, portant al seu fill camí de l’escola. L’Hubert troba al menys una mica de calor en la persona del seu company, l’Antonin, però la vida a casa es fa cada vegada més difícil. L’Hubert vaga entre lo marginal i lo típic d’una adolescència en descobriment, i es tindrà que enfrontar a les decisions abruptes d’uns pares separats, però previsiblement units en la incomprensió cap el seu fill.

Una increïble òpera prima de Xavier Dolan, autor del guió, director i actor, que amb 20 anys ha causat sensació en el cinema internacional con tres premis a la Quinzena de Joves Realitzadors de Cannes 2009, dels quatre dedicats a llargmetratges.

Tràiler

J'ai tué ma mère J'ai tué ma mère J'ai tué ma mère J'ai tué ma mère J'ai tué ma mère J'ai tué ma mère
J'ai tué ma mère


 

L’homme de sa vie

Direcció: Zabou Breitman
Intèrprets: Charles Berling, Bernard Campan, Léa Drucker, Aurélie Guichard
Llargmetratge ficció, França, 2006
114’

Estrena a Espanya

Frederic i la seva dona Frédérique passen l’estiu amb la seva nombrosa família en una gran casa al sud de França. Una nit, conviden al seu misteriós veí, l’Hugo, per sopar amb ells. Aquest els parla amb naturalitat i diversió de la seva homosexualitat, i quan tots se’n van a dormir, Hugo i Frédéric es queden xerrant fins l’alba. Es forja una profunda amistat entre els dos homes, que canviarà per sempre el seu equilibri emocional.

Amb una esplèndida fotografia i un rodatge ple de matisos, Zabou Bretiman ens apropa amb una infinita delicadesa a aquesta intranquil·litat que produeix a l’àmbit familiar la irrupció de la homosexualitat.

Tràiler

L'homme de sa vie L'homme de sa vie L'homme de sa vie