CA | ES | EN | FR
Enlaç   

Programa Educatiu

Paloma Cordón
Responsable del Programa educatiu FIRE!!

 

L’any 1928, Virginia Woolf havia dit que Judith, una hipotètica germana de Shakespeare, tenint la mateixa capacitat intel·lectual i els mateixos dots que el seu germà, mai hauria arribat on va arribar William. Segons explicava allà pel 1971 Linda Nochlin.

Des de que la Mostra Fire!! va cremar un armari al centre de Barcelona, es va convertir en una trobada de cinema sense etiquetes, la qual aquella mateixa nit de Sant Joan, davant la potent estàtua de Joan Miró, va cremar també. Enguany veiem a la gràfica com una dona mossega una poma i ens convida a fer la mateixa cosa. Us convidem també a fer-ho a través del nostre programa educatiu que amb el pas del temps va agafant entitat i un pes específic, gràcies a L’Institut Francès, Fnac, Casa Àsia i L’Escola Bande à Part, de cinema. Ara que estem en temps de manifestar-nos no només al carrer sinó també cap a dins, posem en dubte tot, busquem la coherència i veiem què valors són els que milloren la nostra vida i la dels altres.

Les trobades didàctiques són aquest any oportunitats per donar-nos pistes sobre qui som les dones a l’àmbit de l’art i la cultura, oportunitat d’admirar i compartir la retrospectiva en clau panoràmica d’Amnistia Internacional, que fan trontollar arcaiques estructures sense sentit. Gaudirem de pel·lícules i documentals mentre vénen a la nostra ment arquetips femenins i anirem de la mà de Salomé, Penélope o Safo a veure el deliciós curtmetratge amb títol de temàtica universal “Tinc ganes d’estar enamorada” de Chus Gutiérrez, escoltarem a Paula Navarro i el per què del seu Burka Invisible, a Carmen Alborch que no necessita presentacions o a Marta Pérez Sierra, una escriptora que en molts dels seus llibres tracta la naturalesa femenina en clau de poema. Veurem curtmetratges comissariats per “Stop Sida” o documentals com “The Pink Wall” sobre la situació del col·lectiu gai de la dictadura a la democràcia espanyola. També gaudirem de “El viatge solitari de Chantal Akerman” amb col·loqui de Maria José García de l’Escola Bande à Part, entre moltes altres activitats que veureu al programa i a les quals esteu tots convidats.

 

* * *

Dilluns 27 de juny

Curts per al canvi

Projecció de curtmetratges

19h
FNAC TRIANGLE

Chus Gutiérrez

PRIDE BARCELONA 2011 presenta el guanyador de la primera convocatòria del seu concurs de curtmetratges, MIRA’M, així com el guanyador de l'esment especial del jurat. Dos curts, dues mirades.

Stop Sida presenta els vídeos guanyadors de les dues edicions del “Concurs de vídeos casolans per promoure el sexe més segur entre homes”. Aquest concurs s'emmarca dins el Programa de prevenció del VIH/ITS para HSH usuaris d'Internet, de Stop Sida. “Epicentro” de Fernando Gordillo i Tiago Leao, “Dímelo al oído” de Juan Pedro Diotaiuti i “Ponte el condón, maricón” de Juan José González Blanco.

La directora de cinema madrilenya Chus Gutiérrez presenta el seu nou curtmetratge “Tengo ganas de estar enamorada”.

 

* * *

Dimarts 28 de juny

Estrena del documental "The Pink Wall"

19h
FNAC TRIANGLE

Presentació a premsa i públic de Barcelona del documental The Pink Wall dirigit per Enrique del Pozo sobre la situació del col·lectiu gai de la dictadura a la democràcia espanyola.

Projecció del documental amb presència del director i de l'activista Carla Antonelli.

The Pink Wall The Pink Wall The Pink Wall The Pink Wall The Pink Wall The Pink Wall The Pink Wall The Pink Wall

 

* * *

Dimecres 29 de juny
Conferència “Estimar no és delicte + concert acústic del grup Los seis días

19h
FNAC TRIANGLE

Los Seis Días

Jordi Baltà, President d'Amnistia Internacional Catalunya, ens parlarà de la situació de lesbianes, gais, bisexuales i transgèneres a tot el món dins el context de la celebració del 50 aniversari de l'organització. Ens mostrarà com Amnistia Internacional lluita per defensar les injustícies i els drets de les persones homosexuals, vulnerats en més de 80 països, 7 dels quals apliquen lleis discriminatòries on s'inclou la pena de mort, i com AI promou accions per millorar la situació de persones concretes i ajuda a defensors i defensores.

Actuació acústica de Los seis días

Per recolzar la causa, i relacionat amb l'especial èmfasi que la Mostra FIRE!! dedica al paper de la dona en l'edició d'aquest any, la banda barcelonina Los seis días, s'encarregarà de tancar la conferència oferint una petita mostra del seu nou disc “Jueves”, en el qual a través de cançons fabricades des del més pur sentiment, defensen la feminitat feta pop i reivindiquen el buit de la dona en un panorama musical freturós de propostes similars a la seva.

 

* * *

Carmen AlborchDijous  30 de juny
Taula rodona "ART, CREATIVITAT I FEMINITAT"

19h
FNAC TRIANGLE

Carmen Alborch, senadora i escriptora, Marta Pérez Sierra, escriptora i poetessa, Premi Pàmias 2010 pel seu llibre “Dones D´Heura”, Paula Navarro escriptora del llibre “El Burka invisible” que pròximament sortirà a la venda i Paloma Cordón, especialista en comunicació social i coordinadora del programa educatiu de Fire!!

Per què no hi ha hagut grans dones artistes? L'anonimat artístic al que es veu sotmesa la dona juntament amb l'hermetisme i la jerarquització, fan que sigui una carrera d'obstacles. Dona, ideologia i art en una taula oberta i sense etiquetes en la qual s'abordaran temes des del paper de la dona en la cultura fins a la potència creativa.

 

* * *

Chantal Akerman

Dilluns 4 de juliol
Conferència “El viatge solitari de Chantal Akerman” y projecció del documental ! Women Art Revolution

19h i 20h30
INSTITUT FRANCÈS

“El viatge solitari de Chantal Akerman”. Conferència de María José García de l'escola Bande à Part. Projecció del documental ! Women Art Revolution a les 20.30h en el mateix Institut.